Τμήματα

Το Κ.Π.Δ.Ξ. απαρτίζεται από τα εξής τμήματα.

Τμήμα Πολιτισμού

Το Τμήμα Πολιτισμού που φέρει την ευθύνη της ανάδειξης και προβολής πολιτισμού, στεγάζει τις παρακάτω δημοτικές υπηρεσίες.

Ωδείο

Το Δημοτικό Ωδείο Ξάνθης είναι εκπαιδευτήριο απολύτως εξειδικευμένο στη διδασκαλία της μουσικής τέχνης και επιστήμης, ελεγχόμενο από το Υπουργείο Πολιτισμού. Προσφέρει μουσική εκπαίδευση υψηλής ποιότητας στους νέους, καθώς και ολοκληρωμένη επαγγελματική εκπαίδευση σε όσους το επιλέξουν.

Βιβλιοθήκη

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες και πιο αξιόλογες Δημοτικές Βιβλιοθήκες στη χώρα μας και η συλλογή της εμπλουτίζεται από αγορές και δωρεές. Αποτελείται από δύο τμήματα: την Βιβλιοθήκη Ενηλίκων και την Παιδική Βιβλιοθήκη.

Φιλαρμονική

Επί 110 και πλέον χρόνια η Φιλαρμονική Δήμου Ξάνθης παρέχει σημαντικό πολιτιστικό και εκπαιδευτικό έργο. Σκοπός της είναι να συνεχίσει να αναβαθμίζεται και να είναι πρωταγωνιστής σε κάθε πολιτιστική προσπάθεια του τόπου μας.

Σχολή Χορού

Πρόκειται για ερασιτεχνική σχολή, αναγνωρισμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού. Διαθέτει τμήματα κλασικού μπαλέτου, μοντέρνου χορού, Jazz, Hip – Hop, κ.α.

Πινακοθήκη

Η Πινακοθήκη “Χρήστος Παυλίδης”​ φιλοξενεί μέρος της συλλογής χαρακτικών έργων του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης και μεγάλο αριθμό έργων διαφόρων Ξανθιωτών καλλιτεχνών από δωρεές τους. Διοργανώνει εκθέσεις ζωγραφικής, αγιογραφίας, φωτογραφίας, κοσμημάτων, σεμινάρια, διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων, κ.α.

Αμφιθέατρα

Το τμήμα πολιτισμού διαθέτει δύο αμφιθεατριτκούς χώρους για την διεξαγωγή εκδηλώσεων : το Χειμερινό Δημοτικό Αμφιθέατρο και το Θερινό Δημοτικό Αμφιθέατρο.

Τμήμα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων

Το Τμήμα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων είναι υπεύθυνο για την οργάνωση των πολιτιστικών δρώμενων του Δήμου, πολλά από τα οποία έχουν καθιερωθεί πλέον σε τοπικούς θεσμούς.

Θρακικές Λαογραφικές Εορτές /
Ξανθιώτικο Καρναβάλι

Οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές – Ξανθιώτικο Καρναβάλι έχουν ήδη μία ιστορία 54 χρόνων, στη διάρκεια της οποίας προσφέρουν αδιάκοπα σε κατοίκους και επισκέπτες της όμορφης Ξάνθης μοναδικές στιγμές διασκέδασης, ψυχαγωγίας και πολιτισμού. Στα μέσα της δεκαετίας του 1960 ορισμένοι Ξανθιώτες με φαντασία, διάθεση και τόλμη προώθησαν την ιδέα των λαϊκών γιορτών κατά την περίοδο της Αποκριάς. Έτσι, το 1966 για πρώτη φορά οργανώθηκαν στη Ξάνθη οι Αποκριάτικες Θρακικές Γιορτές.

Γιορτές Παλιάς Πόλης

Οι Γιορτές Παλιάς Πόλης ξεκίνησαν το 1991 πραγματοποιούνται κάθε χρόνο την πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη. Το όνομά τους το έλαβαν για τον λόγο ότι το μεγαλύτερο μέρος των εκδηλώσεων αυτών πραγματοποιείται στον παραδοσιακό διατηρητέο οικισμό της Ξάνθης, τη λεγόμενη «Παλιά Πόλη», στα σοκάκια της οποίας στήνονται τα στέκια των πολιτιστικών συλλόγων για να προσφέρουν φαγητό και ποτό.

Γιορτές Νεολαίας

Οι Γιορτές Νεολαίας λαμβάνουν χώρα στα τέλη της Άνοιξης, ξεκίνησαν την ίδια χρονιά με τις Γιορτές Παλιάς Πόλης και, όπως αποκαλύπτει και ο τίτλος τους, είναι επικεντρωμένες στη μαθητιώσα νεολαία της πόλης. Στους εορτασμούς αυτούς δίδεται η δυνατότητα στους μαθητές να αποτελέσουν ταυτόχρονα τους πρωταγωνιστές και στη σκηνή και στο ακροατήριο. Έτσι οι κάτοικοι της πόλης γνωρίζουν τα δρώμενα του αστικού χώρου είτε μέσα από διαδικασία δημιουργίας – παραγωγής είτε μέσα από διαδικασία συμμετοχής – κατανάλωσης.

Πόλις Ονείρων

Πρόκειται για τη συνέχεια του Φεστιβάλ “Μάνος Χατζιδάκις” που εγκαινιάστηκε το 1995, προς τιμή του μεγάλου Έλληνα Μουσικοσυνθέτη που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ξάνθη. To 2014 ήταν η πρώτη χρονιά που πραγματοποιήθηκε το διεθνές Φεστιβάλ “Ξάνθη, Πόλις Ονείρων”, το οποίο απευθύνεται σε εκπαιδευτικά ιδρύματα που έχουν σχέση με την τέχνη και τον πολιτισμό.

Τμήμα Διοικητικών & Οικονομικών Υπηρεσιών

Οι αρμοδιότητες του τμήματος σε σχέση με τις επί μέρους δραστηριότητες του είναι οι εξής:

Διοικητική Υπηρεσία

  • Σχεδιάζει, εισηγείται και συντονίζει την εφαρμογή των διαδικασιών και εσωτερικών κανονισμών που ρυθμίζουν τις σχέσεις του προσωπικού με τη Διοίκηση
  • Μεριμνά για την τήρηση των νομοθετικών και κανονιστικών διατάξεων που ισχύουν εκάστοτε (π.χ. θέματα μισθολογικά, ωραρίου, αδειών, ασθενειών, υπερωριών, απολύσεων, διεκδικήσεων κ.λ.π.)
  • Τηρεί τα Μητρώα του προσωπικού στα οποία καταγράφονται τα στοιχεία της ατομικής και οικογενειακής κατάστασης, οι κάθε είδους μεταβολές στην εργασιακή του ζωή (προσλήψεις, απολύσεις, αμοιβές, άδειες, απουσίες, αξιολογήσεις κ.λ.π.) και τα προσόντα του
  • Πρωτοκόλληση της εισερχόμενης, εξερχόμενης αλληλογραφίας. Προώθηση της αλληλογραφίας στις διάφορες υπηρεσίες, χρέωση και παρακολούθηση της διεκπεραίωσης της εξερχόμενης αλληλογραφίας

Οικονομική Υπηρεσία

  • Μεριμνά για την τήρηση του συστήματος κατάρτισης των προϋπολογισμών του Νομικού προσώπου
  • Παρακολουθεί την εξέλιξη των προϋπολογισμών, επισημαίνει τις αποκλίσεις μεταξύ απολογιστικών και προϋπολογιστικών μεγεθών, μεριμνά για την ερμηνεία των αποκλίσεων και εισηγείται τις αναγκαίες διορθωτικές ενέργειες
  • Τηρεί το σύστημα απεικόνισης των οικονομικών πράξεων. Τηρεί τις σχετικές λογιστικές διαδικασίες καθώς και τα αντίστοιχα λογιστικά βιβλία και στοιχεία που προβλέπονται από τη νομοθεσία
  • Παρακολουθεί και μεριμνά για την εκπλήρωση όλων των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων
  • Τηρεί το αρχείο συμβάσεων για υπηρεσίες, έργα και προμήθειες. Παραλαμβάνει και ελέγχει τα κάθε φύσης παραστατικά που απαιτούνται κατά περίπτωση για την πληρωμή των οφειλών στους αντίστοιχους δικαιούχους και ελέγχει την ύπαρξη των προϋποθέσεων για την διενέργεια πληρωμών με βάση τις διατάξεις των αντίστοιχων συμβάσεων
  • Διενεργεί τις πληρωμές προς τους δικαιούχους με βάση τα εντάλματα πληρωμών και μετά από έλεγχο των δικαιολογητικών που ορίζει ο νόμος

Τεχνική Υποστήριξη

Το γραφείο τεχνικής υποστήριξης υποστηρίζει όλα τα τμήματα και τις δραστηριότητες του Νομικού προσώπου. Το προσωπικό του γραφείου αποτελείται από εργατικό προσωπικό, ηλεκτρολόγο, οδηγούς, κλητήρες κα.

Close Menu