Τμήμα Πολιτισμού

Επιλέξτε μια από τις παρακάτω υπηρεσίες του τμήματος Πολιτισμού

Δημοτικό Ωδείο

Το Δημοτικό Ωδείο Ξάνθης ιδρύθηκε το 1973, ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και ήταν το πρώτο Δημοτικό Ωδείο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Έχοντας συμπληρώσει 41 χρόνια δημιουργικής πορείας, πρόκειται για ένα εκπαιδευτήριο απολύτως εξειδικευμένο στη διδασκαλία της μουσικής τέχνης και επιστήμης, ελεγχόμενο από το Υπουργείο Πολιτισμού όσον αφορά στα προσόντα του προσωπικού, (απόφοιτοι ωδείων και πανεπιστημίων με σαφή εξειδίκευση στο αντικείμενο που διδάσκουν) τη διδασκόμενη ύλη, τα επίπεδα σπουδών και τους τίτλους που λαμβάνουν οι απόφοιτοι. Το Δημοτικό Ωδείο Ξάνθης έχει εκπαιδεύσει χιλιάδες νέους, από τους οποίους ένας σημαντικός αριθμός ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη μουσική ειδικότητα που σπούδασε σ’ αυτό με μεγάλη επιτυχία. Κατά τα τελευταία έτη ο μέσος όρος των τακτικών σπουδαστών ανέρχεται στους 250 ετησίως, με 14 καθηγητές. Επίσης, στα πλαίσια διάδοσης της μουσικής, διατίθεται καθηγήτρια μουσικής προπαιδείας στους Δημοτικούς παιδικούς σταθμούς της πόλης μας, με τον αριθμό των μικρών μαθητών να ανέρχεται περίπου στα 160 παιδιά.

Στο Δημοτικό Ωδείο Ξάνθης λειτουργούν οι παρακάτω σχολές: 1) Ανώτερων Θεωρητικών (Αρμονία, Αντίστιξη, Φούγκα), 2) Πιάνου, 3) Βιολιού, 4) Κλασικής Κιθάρας, 5) Βυζαντινής Μουσικής, 6) Μουσικής Προπαιδείας για παιδιά 4-8 ετών. Επίσης, λειτουργούν τμήματα Παιδικής Χορωδίας και Μικτής Χορωδίας με πολλές επιτυχημένες εμφανίσεις στο κοινό της πολής μας και σε άλλες πόλεις του εσωτερικού και του εξωτερικού.

Στόχοι του Ωδείου:

Προσφορά μουσικής εκπαίδευσης υψηλής ποιότητας στους νέους, ανοίγοντας το δρόμο καταρχήν για καλλιέργεια και στη συνέχεια για πρόοδο σε οποιοδήποτε επίπεδο θέλει και μπορεί να φτάσει το κάθε άτομο που σπουδάζει μουσική στο ωδείο.

Ολοκληρωμένη επαγγελματική εκπαίδευση σε όσους το επιλέξουν, με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές, συνεχίζοντας την μακρόχρονη παράδοσή μας επιτυχιών στον τομέα αυτό.

Συναυλίες ποιοτικές και ελκυστικές, που θα φέρουν τον κόσμο πιο κοντά στην καλή μουσική, ένα περιβάλλον φιλόξενο στους μουσικούς της πόλης μας και σε όλους όσους επιθυμούν να παρουσιάσουν το έργο τους.

Δημοτική Βιβλιοθήκη

Βιβλιοθήκη Ενηλίκων - Παιδική Βιβλιοθήκη

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ξάνθης ιδρύθηκε το 1953 και 61 χρόνια αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες και πιο αξιόλογες Δημοτικές Βιβλιοθήκες στη χώρα μας και η συλλογή της εμπλουτίζεται από αγορές και δωρεές. Περιέχει 60.000 τόμους βιβλίων και τα μέλη της ανέρχονται στα 9.400 άτομα. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ξάνθης χρησιμοποιεί το διεθνές ταξινομικό σύστημα Dewey για την καταχώρηση του υλικού της.

Ξεχωριστό τμήμα αποτελούν τα βιβλία της συλλογής που αφορούν στην ιστορία της Ξάνθης και της Θράκης γενικότερα. Αναλυτικά, περιλαμβάνει τις ολοκληρωμένες συλλογές: Θρακικών Χρονικών, Θρακικών, Αρχείο Θρακικού Λαογραφικού & Γλωσσικού Θησαυρού, Θρακικής Επετηρίδας.

Μουσειακή συλλογή αποτελεί η πτέρυγα του Στέφανου Ιωαννίδη που περιλαμβάνει 1500 τόμους βιβλίων και στην οποία συμπεριλαμβάνονται και εκδόσεις άλλων τοπικών συγγραφέων, ιστορικών, ερευνητών, ποιητών και σημαντικών λογίων του τόπου μας.

Από το 2004 σε συνεργασία με την Αμερικάνικη Πρεσβεία, η American Corner αποτελεί ξεχωριστή γωνιά στο χώρο της Βιβλιοθήκης και περιλαμβάνει περίπου 2.000 τόμους αμερικάνικων βιβλίων.

Το προσωπικό της Βιβλιοθήκης αποτελείται από άρτια καταρτισμένους βιβλιοθηκονόμους, που εξυπηρετεί τους χρήστες και ενθαρρύνει την προσέλευσή τους στο χώρο της. Στα πλαίσια της συνεργασίας με την εκπαιδευτική κοινότητα οι βιβλιοθηκονόμοι αναλαμβάνουν την ξενάγηση σχολικών τμημάτων ή ομάδων στους χώρους της, καθώς και την εκπαίδευσή τους για τη σωστή χρήση αυτών.

Από το 1998 λειτουργεί η Παιδική Βιβλιοθήκη και εξυπηρετεί παιδιά από 4 έως 14 ετών. Η συλλογή της βιβλιοθήκης αριθμεί περίπου 6.000 τόμους βιβλία, εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες εκδόσεις και αριθμεί περίπου 3.500 μέλη. Κάθε μέλος έχει τη δυνατότητα δανεισμού 3 βιβλίων για 15 μέρες. Τα παιδιά του νηπιαγωγείου και του δημοτικού σχολείου συνοδεύονται από τους γονείς τους για να εγγραφούν, με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας. Η βιβλιοθήκη δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά και στους έφηβους να διαβάζουν βιβλία και να παίζουν εκπαιδευτικά επιτραπέζια παιχνίδια στο χώρο της. Από το καλοκαίρι του 2014, σε συνεργασία με το Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος” και την Future Library, υλοποιεί το πρόγραμμα ενίσχυσης των Δημοτικών Βιβλιοθηκών με μεγάλη συμμετοχή παιδιών και εφήβων. Σε όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους πραγματοποιούνται επισκέψεις μαθητών και ενημερώνονται, ξεναγούνται και παρακολουθούν προγράμματα φιλαναγνωσίας, ανάγνωσης παραμυθιών κ.α.

Επισκεφθείτε το ψηφιακό αρχείο της βιβλιοθήκης.

Xanthi Techlab

To Xanthi TechLab είναι ένα εργαστήριο πολυμέσων και χώρος συνάντησης νέων ανθρώπων που θέλουν να μάθουν, να πειραματιστούν και να εφαρμόσουν νέες τεχνολογίες. Δημιουργήθηκε με τη συνεργασία του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης, της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ξάνθης και του Μορφωτικού Τμήματος της Αμερικανικής Πρεσβείας.
Αποτελεί συνέχεια της Αμερικανικής Γωνιάς που λειτουργεί από το 2004 διαθέτοντας συλλογή βιβλίων και χώρο προγραμμάτων για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό.

Ακολουθήστε το Xanthi Techlab σε Facebook και Twitter.

Φιλαρμονική Δήμου Ξάνθης

Η Φιλαρμονική Δήμου Ξάνθης ιδρύθηκε το 1903. Σήμερα αριθμεί 30 μέλη (10 ενήλικες και 20 μικροί μαθητές) με κεφαλή τον Αρχιμουσικό. Οι δραστηριότητες στις οποίες λαμβάνει μέρος είναι παρελάσεις, κάθε μορφής εθιμοτυπικές-πολιτιστικές εκδηλώσεις (Θρακικές Λαογραφικές Εορτές και Γιορτές Παλιάς Πόλης), θρησκευτικές εκδηλώσεις και τελετές. Τον χώρο της Φιλαρμονικής επισκέπτονται σχολεία της πόλης μας, κατά μέσο όρο 250 παιδιά ετησίως, με σκοπό να γνωρίσουν από κοντά τα χάλκινα πνευστά και τα κρουστά όργανα της μπάντας.

Επί 110 και πλέον χρόνια η Φιλαρμονική Δήμου Ξάνθης παρέχει σημαντικό πολιτιστικό και εκπαιδευτικό έργοκαι σκοπός της είναι να συνεχίσει να αναβαθμίζεται και να είναι πρωταγωνιστής σε κάθε πολιτιστική προσπάθεια του τόπου μας.

Σχολή Χορού Δήμου Ξάνθης

Η Σχολή Χορού Δήμου Ξάνθης λειτουργεί από το 1992. Είναι ερασιτεχνική σχολή, αναγνωρισμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού. Διαθέτει τμήματα κλασικού μπαλέτου, μοντέρνου χορού, Jazz, Hip – Hop κ.α. Απευθύνεται σε ηλικίες από 4 ετών και άνω. Ο μέσος όρος των τακτικών σπουδαστριών ανέρχεται στις 170 ετησίως, με 2 καθηγήτριες. Οι μαθητές γνωρίζουν τη σωστή τεχνική και αποκτούν την ευλυγισία, ισορροπία και εκφραστικότητα που χαρακτηρίζει το χορό. Η Σχολή Χορού έχει εξασφαλίσει τη συνεργασία με τις ανώτερες επαγγελματικές σχολές της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας για όποια μαθήτρια επιθυμεί να συνεχίσει τη σταδιοδρομία της στο χορό, καθώς και των γνωστότερων σχολών της Αγγλίας, Γαλλίας, Αμερικής.

Κάθε δύο χρόνια δίνονται παραστάσεις με καινούριες χορογραφίες που προετοιμάζονται κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης τους και κάθε χρόνο συμμετέχει σε διάφορες πολιτιστικές δραστηριότητες του Δήμου μας.

Σκοπός της Σχολής Χορού Δήμου Ξάνθης είναι να συσπειρώσει όλους τους νέους που ενδιαφέρονται για το χορό, να διαπλάσει την αισθητική τους προσφέροντας καλλιέργεια σώματος, ψυχής και νου.

Πινακοθήκη “Χρήστος Παυλίδης”

Η Δημοτική Πινακοθήκη ιδρύθηκε το 1997 και φέρει το όνομα “Χρήστος Παυλίδης” προς τιμή του Ξανθιώτη ζωγράφου και 60 έργα από την προσωπική του συλλογή (δωρεά του καλλιτέχνη) εκτίθενται σε μόνιμη βάση στον 1ο όροφο του κτιρίου. Στον ίδιο χώρο φιλοξενείται μέρος της συλλογής χαρακτικών έργων του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης και μεγάλος αριθμός έργων διαφόρων Ξανθιωτών καλλιτεχνών από δωρεές τους. Κατά καιρούς εμπλουτίζεται με νέες δωρεές δημιουργών καθώς και πολιτών της Ξάνθης. Επίσης, φιλοξενούνται λιθογραφίες μεγάλων Ελλήνων καλλιτεχνών όπως του Θεόφιλου, Τσαρούχη, Σικελιώτη, Τέτση, κ.α.

Τη Δημοτική Πινακοθήκη επισκέπτονται πολλά σχολεία και πλήθος τουριστών καθ όλη τη διάρκεια του έτους. Επίσης, διοργανώνονται πολλές εκθέσεις ζωγραφικής, αγιογραφίας, φωτογραφίας, κοσμημάτων, σεμινάρια, διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων, κ.α.

Close Menu